Anasayfa
     Biyografi
     Paylaşmak İstediklerim
     Büyüklere Hikayeler
     Çocuk Hikayeleri
     UZUN HİKAYELER
     Var
     Öç
     Altıngöl
     Oyuncakçı
     Kartopu
     Futbol Fanatiği
     Diyet Yemekler
     Barış Akarsu
     Congar Metal
     Elişi Çalışmaları
     Şiirsel Egzersizler
     Politika
     Ekonomi
     Çevre
     Hayvanlar
     Uzay
     Turizm
     Demeler
     Karışık
     Fıkralar
     Coğrafya
     Tarih
     Sağlık
     Şifalı Bitkiler
     Felsefe
     Konuk Yazarlar
     Foto Galeri
     Kapari Yetiştiriciliği
     Slayt / Sunum
     LİNKLER
     Kapari
     Reiki
     İletişim



En Çok Aranan Kelimeler

Ayla Congar | Kadın | Müzik | Doğa | Sanat | Fıkra | Kapari | Sanayi | Çanta | El işleri | Bilim | Dünya | İzmir | Çeşme | Ayla | Congar |

 
Paylaş

KAPARİ YETİŞTİRMEK ÜZERİNE

Kapari içerdiği vitamin ve mineraller açısından; .maddi koşulları elvermediği için iyi gıda alamayan insanımız için ilaç gibi bir gıda takviyesi olabilir.

Fiyatı pahalı olduğu için bu gün bu mümkün değil çünkü kapari büyük marketlerin konserve reyonlarında küçük kavanozlar halinde bulunabiliyor. Benim düşüncem bu ürünü halka indirmek. Bunu yapabilmek için gerekenlere bir bakalım:

Önce ürünün miktarını çoğaltmak.
(Devletin bu konuda çalışmaları var ama yeterli olmuyor ki; benden medet umanlar oluyor. Daha önceki “aylacongar.com” isimli Web Sitemde Kapariyle ilgili küçük bir yazım vardı. En aşağı on kişi fidesini nereden bulabileceklerini sordu, daha çok bilgi isteyenler hariç. Edremit’ten Diyarbakır’a kadar meraklısı olduğunu böyle tespit ettim. Bu nedenle şu anda gezindiğiniz yeni Web Sitemde bu konuya geniş yer verdim.)

*Ürünü çoğaltmak için ekmek gerekir.

*Ekilmesi için çiftçi gerekir.

*Ekmesi için çiftçinin bilmesi, tanıması, para kazanacağına inanması gerekir.

*Tanıtmak için en iyi yol medyadır.

Bu bağlamda benim aklıma gelen yollar:

**Öğrenciler bilinçlendirilebilir. Özellikle çiftçilik yapılan yerlerdeki okullarda okuyanlar. Çocuklar çevre sorunlarına büyüklerden daha hassas.

**Kadınlar özellikle anneler. Anaçlık duygusuyla çevre konusunda daha hassaslar ama bilinçsizler, onlar bilinçlendirilebilir.

**Erkeklerin hakkını yemeyelim. Para kazanmak için büyük bir çaba sarf ettikleri ekonominin bozuk olduğu şu son zamanlarda sanırım çevreyi kurtarmayı düşünecek durumları yok, bu günün ekmeğini kurtarmaya çalışıyorlar.

**Belediyeler ve Muhtarlar halkı bilinçlendirilebilir. İl Tarım Müdürlüklerinde seminerler tertip edilerek eğitim verilebilir

***Tek sayfalık bilinçlendirme broşürü bastırılarak, gazeteler ulaştıkları yerlerin camilerine, kahvehanelerine, okullarına dağıtabilirler.

Devlet hizmetlerini tanıtamıyorsa medyaya iş düşüyor. Medyanın gücüne fazlasıyla inanan birisi olarak Hürriyet Gazetesinin iyi bir çevre seferberliği yürüttüğüne inanıyorum ve bunu Ege Bölgesi’nin yapması da doğrusu çok hoşuma gidiyor.

****Kapari tomurcuğunun mevsiminde taze olarak pazarlarda ve manavlarda satılması, satın alınıp yenmesi özendirilebilir.
Ürünün miktarı çoğalınca bu zaten kendiliğinden olacaktır.

****Mevsim dışı tüketmek için kurutmak.
(Kurutmak saklama ve taşıma açısından bir kolaylık sağlar ama vitamin ve minerallerinin bu yöntemle zarar görüp, görmeyeceği uzmanına sorulmalı.)

****Mevsim dışı kullanmak için konserve yapmak.
(Büyük marketlerin raflarındaki kapari konserveleri zehir gibi tuzlu ve pahalı.)

**Bebek mamasına katamazsınız, (içinde katkı maddesi olma ihtimaline karşı ve tuzlu olduğu için)

**çocuklara yediremezsiniz,( içinde katkı maddesi olma ihtimaline karşı ve çok tuzlu olduğu için)

**tansiyon hastaları yiyemez, (tuzlu olduğu için)

**hanımlar muayyen günlerinden bir hafta önceki zaman diliminde yiyemez, (tuzlu olduğu için)

**fazla tuzlu sevmeyen genç erkekler yiyemez.

**Parası kıt olan yiyemez. ( pahalı olduğu için)
Kaç kişi kaldı şurada kapariyi bu günkü konserve haliyle yiyebilecek?

Kökten bir degisiklik yapmamız gerek.

Amerika’da “kendi tuzunu kendin koy” diye bir kampanya başlatılarak, konservelere tuz konulmaması sağlanmış.

Hiç tuzsuz konserve olmaz diyene sakın inanmayın. Ben her yaz evimde yüz kg hormonsuz, ilaçsız domatesten hiçbir katkı olmadan çeşitli boy cam kavanozlara hiç tuzsuz konserve yaptırıyorum ve ailecek yeni domates çıkıncaya kadar yemeklerde onları kullanıyoruz.

Aynı yolla kapariyi yetiştirenler de konserve yapabilir (Fransa’da lavanta imalatında olduğu gibi, tarladan konserve tenceresine şeklinde). Böylece gereksiz tuzlamadan da kurtulmuş oluruz. Tuz masrafı ve işçiliği ortadan kalkar.

(Tuzlu suda biriktirip konservecilere ulaştırma işi hijyenik olmayan şartlarda, pis ve paslı tenekelerde yapılıyor.)

Konserve yapmak için fazla bir masrafa da gerek yok.

Konserve yapmak için gereken alet, edavat:

**Kaynatmak için büyük bir tencere,

**bir ocak

**içine doldurmak için çeşitli boylarda cam kavanozlar,

**karıştırmak için kepçe ve

**kavanozları dökmeden doldurmak için de orta boy bir cezve.

Bunların hepsi bir evde bulunur zaten.

Etiketlemek istiyorsak bilgisayar parkı olan birisinden veya bir internet kafeden yardım alabiliriz veya bigisayar işleri yapan birisinden. Eğer büyük ölçekli yapıyorsak etiket de bastırabiliriz.

Üretilen konservelerin kooperatifler vasıtasıyla dağıtımı yapılabilir.

Yetiştirenler kendileri bile tüketse hem sağlıklarına hem keselerine hem ülke ekonomisine hem de susuz yetiştirildiği, su ziyan etmediği için çevreye faydalı olurlar.

Ürünü hiç toplanmasa bile erozyonu önlediği için kullanılmayan boş arazilere ekilmesinde fayda var. Bakıma ihtiyacı olmadığı için sadece ekmek yeterli olacaktır.
Hektarlarca hazine arazisi boş duruyor.

Devlet eliyle ekilse:
Tarlası, işi, gücü olmayan insanlar toplayıp, ekmek paralarını çıkarabilirler. Yol kenarlarında ot toplayan çok insan görmüşsünüzdür, hatta siz de toplamışınızdır.

Bu sitenin içindeki Kapari linkini muhakkak ziyaret edin, her türlü bilgiyi bulup, tatmin olacağınızdan emin olabilirsiniz.

****Evde kolay konserve yapımı:

Önce bütün bilgiyi okuyun ve anladığınızdan emin olduktan sonra işleme başlayın. Anlamadığınız bir yer olursa çekinmeden beni arayabilirsiniz.

1)-Topladığımız kaparileri alacak büyüklükte bir tencereyi üçte birine kadar su doldurun.

2)-Suyu ocağın üstüne koyun ve kaynamasını beklerken, kapari tomurcuklarını güzelce yıkayın.

3)- Su kaynayınca, yıkadığınız kapari tomurcuklarını içine atın ve birkaç taşım kaynatın ve çok pişip dağılmadan ocağı kapatın.

Not: Kapari tomurcukları tencereye su hafifçe üzerlerine çıkacak kadar doldurulmalıdır.
Kapari tomurcuklarını sıcak suya atarsanız renkleri daha güzel olur ve içerdiği mineralleri suyuna bırakmaz.

4)-Konserveniz hazır. Sıra kavanozlara koymaya geldi.

5)- Kavanozlarla ilgili bilgi:

a) Kavanozları ya bulaşık makinesinde yıkayın ve içine elinizi değdirmeden makineden çıkarın veya elde yıkayın ve iyice çalkaladıktan sonra yine içine elinizi değdirmeden temiz bir bez üzerine ters kapatarak suyunun süzülmesini sağlayın.

b)-Her konserve dolduruşta kavanoz kapaklarını yeni alın. Bulaşık makinesinin sıcaklığıyla kapak içindeki sıkıştırıcı lastikler bozulabileceği için yıkama işlemini elde yapın ve çalkalandıktan sonra içine ( konserve edilecek yiyeceğe değebilecek kısmına) el değdirmeyin. Elleriniz yeni yıkanmış bile olsa ciltten salgılanan bir takım maddeler ve hormonlar konservenin bozulmasına sebep oluyor.

Not: Bu işlemler fabrikalarda insan eli değmeden yapılıyor.

Eğer kavanozlarla ilgili şartları yerine getirdiyseniz sıra onları doldurmaya geldi.

6)-Yeni yıkanmış ve sapının tutacağınız kısmı haricindeki hiçbir yerine el değmemiş bir cezve ile kaynayan kapari tomurcuklarını suyu ile beraber kavanoza doldurup hemen kapağını kapatın ve ters çevirin. Sırayla her kavanoz için bunu yapın, hepsini doldurayım da öyle kapatayım diye düşünmeyin. O bekleme süreci içinde malzeme soğuyup vakum yapamayabilir.

Yarım saat sonra kavanozları düz çevirin ve bunu yaparken akıtan olup olmadığını kontrol edin. Eğer akıtan olmuşsa yeniden kaynatıp, doldurun veya buzdolabınızın bir köşesine koyup, günlük olarak tüketin.

Konservelerinizi kullanmak istediğiniz zaman açacağınız kavanozun kapağını kontrol edin, şişmişse sakın kullanmayın, zehirlenirsiniz. Şişmemiş bile olsa açtıktan sonra koklayın güzel kokmuyorsa yine kullanmayın. (Bu öneriyi satın aldığınız konservelerde de uygulayın, onlar da bozuk çıkabiliyor.)

***Eğer bütün söylediğim şartları yerine getirirseniz hiç bozulan konserveniz olmaz. Çok nadir olarak kapaklarda bir defo varsa olabilir.

Her sebzeden, özellikle domatesten aynı yolla konserve yapabilir, kışın yemeklerinize hormonsuz domates kullanabilirsiniz.

Not: Tuz koymanıza kesinlikle gerek yoktur.

Silvan’da 150 dönüm ekim yapılmış. Bana oradan da soran olmuştu. Bunu yeni öğrendim.

Silvan'daki kapari çiftliği ile ilgili bir alınyıyı sitede bulabilirsiniz


Bu haber 3222 defa okunmuştur

           
öyküler, barış akarsu, congar, izmir, ayla congar, congar sanayi, metal, küçük kız, zeytinyağı, börülce, çocuk, makarna, vücut, peynir, elişi çalışmaları, arkadaş, kadın, yemek, diyet, fıkralar, hikayeler, kapari, kuş gribi, temel, çantalar