Anasayfa
     Biyografi
     Paylaşmak İstediklerim
     Büyüklere Hikayeler
     Çocuk Hikayeleri
     UZUN HİKAYELER
     Var
     Öç
     Altıngöl
     Oyuncakçı
     Kartopu
     Futbol Fanatiği
     Diyet Yemekler
     Barış Akarsu
     Congar Metal
     Elişi Çalışmaları
     Şiirsel Egzersizler
     Politika
     Ekonomi
     Çevre
     Hayvanlar
     Uzay
     Turizm
     Demeler
     Karışık
     Fıkralar
     Coğrafya
     Tarih
     Sağlık
     Şifalı Bitkiler
     Felsefe
     Konuk Yazarlar
     Foto Galeri
     Kapari Yetiştiriciliği
     Slayt / Sunum
     LİNKLER
     Kapari
     Reiki
     İletişim



En Çok Aranan Kelimeler

Ayla Congar | Kadın | Müzik | Doğa | Sanat | Fıkra | Kapari | Sanayi | Çanta | El işleri | Bilim | Dünya | İzmir | Çeşme | Ayla | Congar |

 
Paylaş

SİLVAN'DA KAPARİ ÇİFTLİĞİ ÇALIŞMASI

19 Kasım 2007 Pazartesi 12:52
Diyarbakır'ın Silvan İlçesi Karacalar kapari ile yoksulluğu yenecek...

Yaşlı ciltleri canlandırıcı, güç arttırıcı, barındırdığı yüksek protein nedeniyle vejetaryenlerin tercih ettiği kaparinin tarımı için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı proje tamamlanma aşamasına geldi.

GAP’ın sulama sahasının dışında olup susuz tarımı yapan çiftçileri alternatif tarıma yönlendirmek amacıyla Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yürüttüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı Silvan Karacalar Köyü’nde Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulaması Projesi bu ayın sonunda tamamlanıyor. Dikimi yapılan 50 bin adet kapari fidesinden ilk hasadı gelecek yıl yapılacak olan kaparinin işlemesi için de bir tesis kuruldu. İlaç, gıda, kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanılan kapari tarımının yapılmasını özendirmek amacıyla uygulanan proje kapsamında bir dizi çalışma yapıldı.

Dikim yapıldı, işleme tesisi kuruldu

Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Zübeyir Boral’ın verdiği bilgilere göre, önce köylüler projenin aşamaları ve kapari bitkisi hakkında bilgilendirildi. Ardından 120 dekarlık arazi hazırlanarak 25 bin çukura 50 bin adet kapari bitkisi dikildi. Arazi 1.500 metre tel örgülerle muhafaza altına alınırken diğer yandan arazinin bir bölümüne Kapari İşleme, Stoklama Tesisi kuruldu.

Saatte 2 bin kavanoz üretim kapasitesi

Kooperatif yönetiminin çalışması ve toplantılarının yapılması için yer de yapılan tesiste, ayıklanması, işlenmesi, paketlenmesi, stoklanması yapılabilecek. Tesis için satın alınan üretim bandı ünitesinde; seçme bandı, tane dolum, tartım, sıvı dolum, kavanoz kapatma, sevk konveyörü, yıkama kabini, kurutma kabini, etiketleme ve shrinkleme ekipmanları bulunuyor. İşleme, stoklama ünitesinde ise, sınıflama, salamura hazırlama tankı, stoklama bidonları (toplam 700), lifter, tartı ve 5 ton salamura tuzu bulunuyor. Tesisin saatte 2 bin kavanoz kapari üretim kapasitesi bulunuyor. Tesis tam kapasite ile çalışması durumunda 770 ton kapariyi işleyebilecek.

Köylüler kooperatif kurdu

Proje süresince kooperatifçilik konusunda köylülere eğitim verildi ve köylülerin üye ve yönetiminde bulunduğu Karacalar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Benzer tarımsal çalışmaları yapan proje ve kooperatifler ziyaret edilerek köylülere deneyimler aktarıldı. Köylüler ve proje ekibi Antalya’da düzenlenen Growtech 2006 ve Diyarbakır’da düzenlenen Ortadoğu Tarım Fuarı’na katılarak yerli ve yabancı firmalarla bağlantılar kurdu, kapari üretimi ile diğer tarımsal faaliyetler hakkında bilgi ve izlenimler edindi. Teknik gezileri düzenleyen ekipler bilgi ve izlenimlerini köydekilerle paylaştı.

Eğitim ihtiyaç analizi yapıldı

Proje kapsamında eğitim ihtiyaç analizi yapılabilmesi için Uzman Murat Tomar köyde 37 sorudan oluşan bir anket uyguladı. Ankette hane büyüklüğünün Türkiye ve bölge oranının üzerinde, yüzde 7.3 olduğu, nüfusun yüzde 33.3’ünün çocuklardan oluştuğu belirlendi. Nüfusun yaklaşık yüzde 30’unun eğitim görmediği saptanan köyde yapıların yüzde 96’sının tek katlı kerpiç ev olduğu ortaya çıktı. Ankete katılan hanelerin tamamı ısınmak için tezek kullandığı belirlenirken, köyde bugüne kadar buğday, arpa, mercimek üretildiği belirlendi. Ancak buğdaydan elde edilen verimin genel ortalamanın altında, dekar başına 200 kilogram olduğu ortaya çıktı.


Bu haber 2171 defa okunmuştur

           
öyküler, barış akarsu, congar, izmir, ayla congar, congar sanayi, metal, küçük kız, zeytinyağı, börülce, çocuk, makarna, vücut, peynir, elişi çalışmaları, arkadaş, kadın, yemek, diyet, fıkralar, hikayeler, kapari, kuş gribi, temel, çantalar